Averbode en Bonka Circus leggen leesstraten aan in België

Begrijpend lezen blijft een belangrijke vaardigheid voor de ontwikkeling van een kind op school en in het verdere leven. Uit onderzoek blijkt dat de leesprestaties van kinderen in het basisonderwijs achteruit gaan. Uitgeverij Averbode wil deze tendens keren en introduceert daarom samen met Bonka Circus de Leesstraat: een digitaal platform waar kinderen ongeacht hun leesniveau en achtergrond samen met klasgenootjes en vriendjes boeken kunnen lezen.

“Je kan nooit genoeg lezen”, zegt Bart Gielen creatief directeur bij Bonka Circus. “Het is fijn dat we dit via De Leesstraat helpen bevorderen, ook voor kinderen die het wat moeilijker hebben. Maar er is meer. Buiten de school is lezen meestal een individuele activiteit, via de Leesstraat stimuleren we sociale interactie in de buurt waar je woont. Mensen kunnen elkaar hierover aanspreken, aanmoedigen om mee te lezen, boeken uit te wisselen, samen uitdagingen aan te gaan.”

Hoe werkt de Leesstraat? 

Elk kind in België kan zelf een Leesstraat aanmaken of zich aansluiten bij een bestaande via deleesstraat.be. Samen met hun vrienden, kunnen ze in een virtuele straat gaan wonen. We geven hen de kans om creatief te zijn en hun leesomgeving zelf vorm te geven. Zo kunnen ze hun huis in de straat personaliseren door een eigen gevel in te kleuren en een eigen straatnaam te kiezen. Kinderen kunnen elkaar uitnodigen, samen challenges oplossen om op die manier voordelen te unlocken.

Een Leesstraat voor àlle kinderen.

Uitgeverij Averbode biedt een didactische les voor leerkrachten aan om de Leesstraat te introduceren tijdens de schooluren. Activatie via het scholennetwerk heeft verschillende voordelen. Het is een opportuniteit om iedereen mee te nemen in het verhaal en te triggeren. Zo wil de Leesstraat ook kinderen die minder gemakkelijk hun weg vinden naar boeken de kans geven om hun leesvaardigheid te verbeteren. Want via dit initiatief breiden we de uitleencollectie van de scholen immers uit.  

 

Over Bonka Circus
Bonka Circus specialiseert zich in Purpose Driven Communication: communicatieprojecten voor organisaties die focussen op positieve verandering. Zo maken ze naast werk voor Uitgeverij Averbode, ook campagnes voor onder andere Ugent, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en UNIZO.

Team 

Klant: Uitgeverij Averbode
Klant contact: Orianne Della Faille, Fabian Louis, Pieter-Jan De Geest, Nancy Vandepitte

Account manager: Raisa Vanvoorden

Strategic planner: Marie Nackaerts
Creatief directeur: Bart Gielen
Creative Team:  Luc Shih, Sven Van Hooydonck

Content Creative: Willem De Geyndt, Bart Van Goethem,
Copywriter FR: Bertrand Degreef
Illustrator: Mark Borgions - alle deelnemende kinderen
Production: LEMON

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.