Bonka Circus en Lazarus geven een gepast antwoord voor iedereen die even géén alcohol wil: "FAIR ENOUGH"

Wat is het juiste antwoord als een vriend of vriendin aangeeft dat hij of zij even geen alcohol wil? Als iemand meer zin heeft in een gin-tonic zonder gin? "FAIR ENOUGH". Dat antwoord willen Lazarus en Bonka Circus met een gelijknamige campagne aanreiken aan iedereen die op stap gaat. En dat is nodig, want de sociale druk om alcohol te drinken is enorm, vooral bij jongeren. Het doel: de onverantwoorde alcoholconsumptie in de stad Leuven tegen 2022 met 10% doen dalen. Het project vertaalde zich in verschillende campagnefases, waaronder een intensieve samenwerking met radiozender MNM, live vanop de Oude Markt in Leuven.

Geen zin in alcohol? "FAIR ENOUGH"
“We merken dat jongeren heel wat druk van peers ervaren wanneer ze eens geen alcohol willen drinken. Met dit project willen we hen steunen in hun keuze én geven we de peers meteen een gepast antwoord op de bestelling van hun vrienden: "FAIR ENOUGH"Want waarom zou je iemand pushen om tóch alcohol te drinken? Ga gewoon bestellen, je vrienden hebben dorst.", aldus Kristof Debacker, Accountmanager bij Bonka Circus.

De koepel zal de komende jaren ingezet worden als nieuwe sociale norm die overmatig drankgebruik wil tegengaan. De lanceringscampagne daartoe vertaalde zich in 3 verschillende fases.

Fase 1: online teaser
In een online teaser, gefilmd met verborgen camera, volgen we enkele vriendengroepen tijdens een typische caféavond. Wanneer één van hen - mee in het complot - besluit om eens een watertje te drinken, blijven de gemene reacties niet uit: "Waarom heb je water genomen?", "Water is voor de vissen", "Asociale" of "platmans".

De verborgen camera-video toont het meteen: nog te vaak is het not done in een groep om een rondje pintjes over te slaan en een watertje te nemen.

Fase 2: "FAIR ENOUGH"-week i.s.m. MNM
Het debat wordt mede op gang getrokken door jongerenzender MNM, die de online teaser ook mee verspreidde. Van 1 tot en met 4 november zet Dorianne Aussems haar jongerenprogramma Generation M in het teken van "FAIR ENOUGH" en zendt ze live uit vanop de Oude Markt, dé plek in Leuven waar de alcohol (soms wat té) rijkelijk vloeit.

Nieuw teken voor alcoholvrij pintje
Naast het antwoord zelf, bedacht Bonka Circus ook een nieuw teken om een alcoholvrij pintje te bestellen. Want waarom zouden enkel alcoholrijke pintjes een eigen, handig teken mogen hebben? Door met één hand het aanhalingsteken-gebaar te maken, bestel je makkelijk een “pintje”, een alcoholvrije pint. De cafébazen op de Oude Markt werden allemaal op de hoogte gebracht, zodat ze meteen weten wat hun klanten bedoelen. En ook MNM zal mee aan de kar trekken om het nieuwe teken te lanceren.

Fase 3: Mediacampagne 
De redactionele week wordt verder ondersteund door een 360°-mediacampagne met affiches en bierviltjes in de deelnemende cafés én een uitgebreide OOH campagne in Leuven en randstaden waarmee we onze campagne wegzetten aan de hand van 20m2, F2F, inserts en wildpostering. Daarnaast is er ook een digitaal luik waarbij we onze campagnevideo en onze OOH campagne digitaal uitdragen.

Over Lazarus 
Het smart-drinking pilootproject Lazarus is een samenwerking tussen Tweeperenboom, AB InBev Foundation en de stad Leuven. Met dit project willen de initiatiefnemers het overmatige alcoholgebruik in de stad ombuigen naar een slimmere manier om met alcohol om te gaan.

Over Bonka Circus
Bonka Circus specialiseert zich in Purpose Driven Communication: communicatieprojecten voor organisaties die zich toeleggen op positieve verandering. Zo maken ze naast werk voor Radio 2, ook campagnes voor onder andere UGent, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Ecover, De Kringwinkel en UNIZO.

Credits
Klant: Tweeperenboom
Klant contact: Lies Lambert, Roel Van Caenegem
Strategisch Directeur: Peter Verbiest
Creatief Directeur: Jesse Vanophalvens, Vincent Jansen
Creatives: Lennert Vedts, Catherine Hermans
Account Manager: Kristof Debacker
Design: Gilles Valkenborg
Productie: ZMO
PR: FLRISH

FAIR ENOUGH - 5" - cola on the rocks

WAV - 947 Kb

FAIR ENOUGH - 5" - gin tonic

WAV - 947 Kb

FAIR ENOUGH - 5" - pintje

WAV - 947 Kb

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.