Bonka Circus en Wikifin spreken met de eerlijkste fraudeur

Sinds begin 2023 hebben fraudeurs in ons land voor maar liefst 10,89 miljoen euro buitgemaakt via online beleggingsplatformen. Wikifin, het programma financiële educatie van de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten), vergroot via een sensibiliseringscampagne het bewustzijn rond de risico’s bij online beleggen. Het kroop daarvoor in de huid van de fraudeurs zelf.
Het is geen geheim dat het leven het voorbije jaar een pak duurder is geworden. Daarbovenop brengt het klassieke spaarboekje al een hele tijd weinig op, waardoor steeds meer mensen zoeken naar alternatieven voor hun spaarcenten. Fraudeurs spelen daar handig op in. Ze beloven een geweldig rendement en gaan dan met je geld lopen. Met deze campagne willen we mensen bewustmaken van het risico op beleggingsfraude, zodat zij kritischer omspringen met online aanbiedingen.
Fraudeurs gaan professioneel te werk
Wat speelt er in de hoofden van beleggers en hoe spelen fraudeurs daarop in? Jan Lammens, strateeg bij Bonka Circus: “We spraken met fraude- en cybercrime-experten, alsook met psychologen en slachtoffers van beleggingsfraude. Daaruit leerden we dat het beeld van een ‘lone wolf’ die vanuit een donker kametje mensen erin luist, niet klopt. Fraudeurs werken samen in professionele organisaties met een bedrijfsplan, een CEO, enzovoort. Ze weten erg goed waar ze mee bezig zijn, winnen langzaam je vertrouwen en slagen er zo in met jouw spaarcenten aan de haal te gaan. Met dat inzicht zijn we voor Wikifin aan de slag gegaan.”
We kijken binnen bij een frauduleuze organisatie
Hoe maken we mensen bewust van het bestaan van die frauduleuze organisaties en de trucen die zij gebruiken? We kijken binnen bij een fictief frauduleus beleggingsbedrijf dat - net als zo veel bedrijven – met veel plezier deelt hoe zij werken. Karel De Mulder, creatief bij Bonka Circus: “We nemen een kijkje bij Belfoe McStratton, waarmee we een ludieke draai geven aan de film The Wolf of Wallstreet. Leonardo DiCaprio konden we niet strikken, maar in onze film leidt een even charismatische CEO ons rond in zijn bedrijf. Schaamteloos eerlijk vertelt hij hoe ze er mensen in de val lokken. Jammer genoeg zijn niet alle fraudeurs zo eerlijk. Maar met deze campagne hopen we mensen hun ogen te openen, zodat zij op tijd afhaken.”
Doe de fraudetest voordat je investeert
Wikifin biedt onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie over geldzaken. Naast informatie over beleggen, lenen of je belastingen, geeft Wikifin.be tips en tools waarmee mensen zich kunnen wapenen tegen de Belfoe McStrattons van deze wereld. Via de fraudetest kan je nagaan of je al dan niet te maken hebt met een frauduleuze website. Het is een kleine moeite, maar die test kan je heel wat geld en miserie besparen.
De vrienden van Lesmecs namen de productie voor zich. De 30” video is te zien op VTM GO en RTL Play. De 15” video’s en de still images, die telkens één risico uitlichten, worden op sociale media ingezet. Alle tips vind je op Wikifin.be.
30” video's
https://vimeo.com/869297522?share=copy
https://vimeo.com/869298560?share=copy
15” video's
https://vimeo.com/869301025?share=copy
https://vimeo.com/869301910?share=copy
https://vimeo.com/869302801?share=copy
https://vimeo.com/869303413?share=copy
https://vimeo.com/869303849?share=copy
https://vimeo.com/869304099?share=copy
CREDITS
Klant: de FSMA
Klant contact: Yasemin volders, Hans Knapen, Anaïs-Lyna Oumouadene, Jim Lannoo
Creatief Directeur: Jesse Vanophalvens
Creatives: Jesse Vanophalvens, Karel De Mulder, Johan Van Oeckel
Strategisch Directeur: Peter Verbiest
Strateeg: Jan Lammens
Mediastrateeg: Sofie Van Craen
Client Service Director: Julie Proesmans
Account Manager: Iris Warnants, Kristof Debacker
Account Executive: Jaron Verscheure
Design: Martijn Mertens, Fulya Toper
Copy: Hugues Vanden Steen (FR)
Productie: Lesmecs
Regisseur: Dimitri Sterkens
Sound: We hear Different
Media strategy & buying: Zigt
Public relations: Comm2You