BX experimenteert met rugbyspelregels op jeugdvoetbaltornooi

In het kader van zijn jaarlijkse jeugdtornooien komt BX Brussels met een experiment om een positieve sfeer te creëren op én naast het terrein.

BX Brussels is de sociaal-sportieve voetbalclub die in 2013 werd opgericht door Vincent Kompany. Het doel van BX is om via voetbal aan zijn spelers normen en waarden mee te geven die hen ook van pas komen in het leven buiten voetbal. En met succes, want vandaag werkt het project met bijna 1.000 jongeren vanuit heel Brussel. 

Elk jaar in mei organiseert BX Brussels jeugdtornooien voor de U6 tot en met U13. Het tornooi voor de U12 en U13 op zondag 8 mei kreeg een speciaal tintje. Het voorbije seizoen lanceerde BX een Code of Conduct voor spelers en ouders, waarin gehamerd wordt op een positieve ingesteldheid op en naast het terrein. Als sociaal-sportief project wil BX ook op haar tornooien blijven innoveren en inspireren. Seppe De Bruyn van BX Brussels: “We hebben ervoor gekozen dat het tornooi volledig in het teken van sportiviteit staat. We zien zelf dat het er in het jeugdvoetbal soms hard aan toe kan gaan.”  

Daarom zette BX Brussels afgelopen zondag fair play centraal bij spelers, coaches, scheidsrechters en supporters via enkele subtiele ingrepen. De inspiratie werd gehaald bij rugby, a tough game played by gentlemen. Vandaar golden op het jeugdtornooi de volgende regels:

  1. Iedereen kan de scheidsrechter horen
  2. Enkel de kapitein praat met de scheidsrechter
  3. De winnende ploeg maakt een erehaag voor de verliezende ploeg
  4. Supporteren = toejuichen, niet uitjuichen
  5. Elke ploeg brengt een steward mee die in staat voor de positieve sfeer

Om deze regels te kunnen vertalen op het veld ging BX Brussels in zee met de KBVB. Nathan Verboomen, lid van de scheidsrechterscommissie van de KBVB, verzorgde een opleiding voor de scheidsrechters van BX Brussels met speciale aandacht voor positieve communicatie. Op de dag zelf gaf Verboomen, samen met rugbycoach Sam Vandenboer, continu feedback, zodat de scheidsrechters konden groeien in hun rol tijdens het tornooi. Als kers op de taart was er niet alleen een prijs voor de winnende en de meest sportieve ploeg, maar ook voor de sportiefste supporters.

Al deze regels hebben hun vruchten afgeworpen. “Je ziet dat al die ploegen samen verbroederen tot één geheel, dat samen voetbal op een positieve manier wil beleven, en dat is zalig“, aldus Seppe van BX. Scheidsrechter Franck Aurélien Tanko gaat nog een stapje verder: “De regels van vandaag kunnen een grote impact hebben op voetbal in het algemeen. Voetbal moet immers een mooie sport blijven”.

Het resultaat kan hier bekeken worden: LINK VIDEO

Contactpersonen

BX Brussels: Seppe De Bruyn ([email protected] - 0474/717648)

BX Brussels: Liesbeth Wyns ([email protected] - 0474/900310)

KBVB: Nathan Verboomen ([email protected] - 0484/695295)

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.