Met De Madammen op Droomreis: een wisselwerking tussen creatie en redactie

HOE REDACTIONELE CONTENT EN CAMPAIGNING ELKAAR VERSTERKEN IN BONKA CIRCUS’ EERSTE WAPENFEIT VOOR RADIO 2

In oktober vertrouwde Radio 2 haar communicatiebudget toe aan het Leuvense bureau Bonka Circus. Een doorslaggevende rol was de keuze van het bureau om in te zetten op een samenwerking tussen de creatie van Bonka Circus en de redactie van Radio 2. Daarbij kunnen zowel Radio 2 als Bonka Circus – elk vanuit hun expertise – elkaar versterken.

Vincent Jansen, creatief directeur bij Bonka Circus legt uit: “Als je werkt voor een radiozender moet je vertrekken vanuit de sterkte van die zender: radio maken. Dat was dan ook het vertrekpunt toen Radio 2 ons vroeg om een campagne te lanceren rond de reis die werd afgesloten in partnership met Neckermann. Meteen gingen onze teams aan de slag om een campagne te bedenken die breed gedragen kan worden op de radio zelf én in verschillende fases ondersteund wordt in paid media.”
 

Met welke Madam ga jij op droomreis?

De campagne, waarin Radio 2-luisteraars een droomreis kunnen winnen met één van De Madammen, werd in gang getrapt tijdens een uitzending van De Madammen, live op het vakantiesalon. Daar maakten De Madammen bekend dat ze élk op droomreis zullen vertrekken: Anja trekt op avontuur, Siska gaat naar de sneeuw en Cathérine kiest voor cultuur. En daarvoor gingen ze op het vakantiesalon al op zoek naar eerste reisbuddies. Die redactionele content werd vervolgens herwerkt tot social content, geproduceerd i.s.m. het social team van Radio 2.

Na de redactionele lancering startte vervolgens ook het campaigning-luik dat bestaat uit een printcampagne en 3 TV-spots. Daarin vertelt elke Madam op een authentieke manier hoe haar droomreis eruitziet, waarop de omgeving rond haar verandert. De Madammen gaan al snel iets te hard op in hun dromen, wat in de spots tot grappige situaties leidt. De radiospots werden gemaakt in samenwerking met de spotcel en geproduceerd door Radio 2.

“Door de Madammen te laten fantaseren over hun droomreis leren we ze voor het eerst op een andere, meer persoonlijke manier kennen. Daar smijten we in studio wat creatieve saus over om zo tot 3 leuke, tot de verbeelding sprekende spots te komen.”, aldus Jesse Vanophalvens, copywriter bij Bonka Circus. 

Iedereen kon zich kandidaat stellen op www.radio2.be. Daar wordt elke kandidaat ook voor de keuze gesteld: als je op droomreis zou vertrekken, zou je dan kiezen voor Avontuur, Cultuur of Sneeuw? Vervolgens gaan we aan de hand van enkele vraagjes na of de kandidaat wel een match is qua manier van reizen met de Madam van zijn type reis. Om af te sluiten vragen we de kandidaat nog hoe zijn droomreis eruit ziet. Die inspiratie zal gebruikt worden om de uiteindelijke droomreis samen te stellen. Het is dan aan Neckermann om een gepaste reisbestemming te vinden voor elke Madam en haar reisbuddies.

Terug naar de redactionele content dan, want elke dag werd er aan het einde van de uitzending een winnaar opgebeld. Die vertelde dan vol enthousiasme over zijn inspiratie voor de droomreis. Dat inspireerde dan weer andere luisteraars om ook deel te nemen aan de wedstrijd.
 

Bart Peeters, Gilles De Coster en Tomas De Soete als vervangers voor Anja, Cathérine en Siska

Maar als De Madammen op droomreis vertrekken, wie presenteert hun uitzending dan? Om daar antwoord op te bieden, kwam Bonka Circus opnieuw met een redactioneel voorstel: wat als we De Madammen nu eens zouden vervangen door 3 bekende en ervaren rotten uit het vak?

De zoektocht naar vervangers werd ingezet met 3 wel heel specifieke vacatures: een vacature in Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en De Standaard én 3 vacature-spots op Radio 2 zelf. Wie die vacatures las, kwam al snel tot het besef dat het profiel volledig op maat geschreven was van niemand minder dan Bart Peeters, Gilles De Coster en Tomas De Soete. Ook op sociale media regende het reacties.

Het duurde dan ook niet lang voor onze vacature beantwoord werd door Bart, Gilles en Tomas, die zichzelf spontaan ‘De Meneren’ gingen noemen. De 3 vervangers werden tijdens de uitzending opgebeld om aan te kondigen dat zij De Madammen voor één week zouden vervangen. 3 reveal-spots ondersteunden die verrassing tijdens het weekend, zodat iedereen voorbereid zou zijn voor wanneer ‘De Meneren’ het roer zouden overnemen. Iets dat Bart Peeters maandagochtend alvast vlotjes in gang trapte. Benieuwd hoe de rest van de week met Bart, Gilles en Tomas zal verlopen.

 

Over Bonka Circus:

Bonka Circus bedenkt projecten met een maatschappelijk doel, bijvoorbeeld rond verkeersveiligheid onder de noemer Beloofd! voor de Vlaamse Stichting Verkeersveiligheid (VSV), rond taalactivatie met Vincent Kompany voor de Brusselse tewerkstellingstellingsdienst Actiris, voor Sensoa rond het ontkrachten van seksmythes in samenwerking met Vlaamse media, met CurieuzeNeuzen rond de bewustwording van de luchtkwaliteit… Andere klanten zijn oa. Karel de Grote Hogeschool, Play Sports, het Africamuseum in Tervuren, SOS Kinderdorpen en Radio 2.

 

Credits:

Client: Radio 2
Client contact: Niko Reynaert, Benjamien Schollaert
Strategic Director: Peter Verbiest
Creative Director: Vincent Jansen
Creative Team: Simon Willems (AD), Jesse Vanophalvens (Copy)
Account Manager: Annelies Mommen
Project manager:  Lisa Devos
Regisseur: Boris Kuijpers
Montage: Ward Geerts
Radio: VRT spotcel
Radio producer: Frederik Cornelis
DTP: Karandassche
Website: Radio 2

print-droomreis.jpg

JPG - 1.8 Mb

RADIO2_DROOMREIS_ANJA.mp4

MP4 - 25 Mb

RADIO2_DROOMREIS_CATHERINE.mp4

MP4 - 26 Mb

RADIO2_DROOMREIS_SISKA.mov

MOV - 412 Mb

Redactioneel_Vakantiesalon .mp3

MP3 - 998 Kb

Redactioneel_uitleg kandidaatstelling.mp3

MP3 - 703 Kb

Redactioneel_uitleg over reis.mp3

MP3 - 468 Kb

DM_vervanger_DST_ad_255x192mm.pdf

PDF - 30 Kb

DM_vervanger_HLN_ad_290x198mm.pdf

PDF - 29 Kb

DM_vervanger_NB_ad_255x192mm.pdf

PDF - 30 Kb

MAD - VACATURE BART PEETERS.wav

WAV - 7.2 Mb

MAD - VACATURE GILLES DE COSTER.wav

WAV - 8.7 Mb

MAD - VACATURE TOMAS DE SOETE.wav

WAV - 8.4 Mb

IP AANKONDIGING BART PEETERS.wav

WAV - 6.4 Mb

IP AANKONDIGING GILLES DE COSTER.wav

WAV - 6.9 Mb

IP AANKONDIGING THOMAS DE SOETE.wav

WAV - 8.2 Mb

Redactioneel_Bart Peeters.wav

WAV - 41 Mb

Redactioneel_Gilles De Coster.wav

WAV - 36 Mb

Redactioneel_Tomas De Soete.wav

WAV - 30 Mb

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.