DE STANDAARD, DE UNIVERSITEIT ANTWERPEN EN BONKA CIRCUS GAAN ‘CURIEUZENEUZEN IN DE TUIN’

Het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit roept burgers op om de impact van warme en droge zomers op hun tuin te meten.

Stevent uw tuin af op een burn-out? Bruint uw gazon sneller dan uzelf? Of heeft uw tuin in de zomer een drankprobleem? 

Met die verrassende vragen wil 'CurieuzeNeuzen in de Tuin', een nieuw burgeronderzoek van De Standaard en Universiteit Antwerpen, ons doen stilstaan bij de impact van de steeds langere periodes van droogte en hittegolven in de Vlaamse tuinen. Na een eerste burgeronderzoek omtrent luchtkwaliteit in 2018, duikt CurieuzeNeuzen nu dus de grond in. Voor de 2de maal op rij mocht Bonka Circus het communicatieproject uitwerken dat loopt in 3 fasen.

CurieuzeNeuzen in de Tuin meet de hitte en droogte in niet minder dan 5.000 tuinen, verspreid over heel Vlaanderen. Daarvoor moet het project in de oproepfase, van 23 januari tot en met 14 februari, op zoek naar kandidaten die een halfjaar lang gegevens uit hun eigen tuin verzamelen door middel van een slim meetstation dat in het gazon geplaatst wordt. De verzamelde gegevens worden via the Internet of Things doorgestuurd naar de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen die ermee aan de slag gaan. Alle resultaten van de metingen verschijnen gedurende de loop van het onderzoek en aan het einde concluderend in de krant De Standaard.

“In CurieuzeNeuzen Vlaanderen, het onderzoek naar onze luchtkwaliteit uit 2018, stond de burger als onderzoeker centraal. Hetgeen niet alleen resulteerde in  onderzoeksresultaten, maar ook in gedragsverandering. De auto bleef vaker op stal, net zoals de vuurkorven bijvoorbeeld. Met ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’ nodigen we de mensen terug uit om deel te nemen aan dit citizen science project. Je kan de resultaten van jouw tuin ook real time kan volgen. Dankzij het engagement van alle CurieuzeNeuzen kunnen we na de meting oplossingen aanbieden voor gans Vlaanderen. Zulk een project heeft maatschappelijke impact en overstijgt het campagne denken. Het is fijn dat we hier aan kunnen meewerken.”, aldus Bart Gielen, creatief directeur bij Bonka Circus.

Met dit grootschalig onderzoek wil CurieuzeNeuzen op een niet-belerende manier sensibiliseren rond klimaatproblematiek, een draagvlak creëren voor maatregelen tegen hitte en droogte en - als het even kan - concrete oplossingen aanreiken. Daarvoor vertrekken ze vanuit een onderwerp dat geen Vlaming onberoerd laat: ‘onze hof’.

Karel Verhoevenhoofdredacteur van De Standaard: “We zijn blij dat we samen met lezers en burgers journalistiek onderzoek kunnen voeren naar cruciale kwesties als het klimaat. Het is met spanning uitkijken naar de resultaten. Dit onderzoek biedt ons kansen bij overvloed te berichten over de concrete impact van hitte en droogte.”

Om de potentiële kandidaten te activeren bedacht Bonka Circus een campagne die wijst op klimaatgerelateerde fenomenen die we met eigen ogen in onze achtertuin kunnen waarnemen. Naast het vinden van 5.000 vrijwilligers met een gelijke spreiding over Vlaanderen, was het tastbaar maken van de hitteproblematiek met een campagne die in putje winter loopt een bijkomende uitdaging voor het bureau.

Bonka Circus bedacht een creatieve insteek met schijnbaar absurde vragen, die aan het denken zetten over de effecten van het klimaat in onze eigen achtertuin. Dit principe werd toegepast op verschillende thema’s die telkens een ander aspect van het probleem belichten. De uiteindelijke oproep gebeurt niet alleen via de kanalen van De Standaard, maar ook op TV, radio, social media en in het straatbeeld.

Over Bonka Circus

Bonka Circus specialiseert zich in Purpose Driven Communication: communicatieprojecten voor organisaties die zich toeleggen op positieve verandering. Zo maken ze naast werk voor De Kringwinkel, ook campagnes voor onder andere UGent, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Actiris  en UNIZO. 

Klant: De Standaard, Universiteit Antwerpen
Klant contact: Klaartje De Bonnaire
Strategisch directeur: Peter Verbiest 
Creatief directeur: Bart Gielen
Creatieven: Tom Galle, Han Van den Hoof, Ramin Ashfer, Danny Vissers, Sven Van Hooydonck, Luc Shih
Client Service Director: Julie Proesmans 
Accountmanager: Wim Michiels
Producer: Annelies Mommen 
Design: Gilles Valkenborg 
Regie: Richard Van der Vieren
Fotograaf: Richard Van der Vieren
Retouches: Pixelxpress 
Montage: Sabouge, Sander Dufourmont
Geluid & muziek: Raygun 
Radio: Raygun

Radiospot 1 - DS - CN - Bommeke

MP3 - 1.1 Mb

Radiospot 2 - DS - CN - Droog gazon

MP3 - 1.1 Mb

Radiospot 3 - DS - CN - Peterselie

MP3 - 1.1 Mb

Wim Michiels

Accountmanager, Bonka Circus

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.