DE STANDAARD EN BONKA CIRCUS OPENEN HET DEBAT IN AANLOOP NAAR 05/26: DE DAG VAN DE WAARHEID

We staan op enkele weken van de verkiezingen van 26 mei 2019. Cruciale verkiezingen, die moeten beslissen over de ploeg die een verdeeld land weer op de rails zal moeten krijgen. Want nog nooit lagen de meningen van de burgers zo ver uit elkaar, en waren die burgers zo overtuigd van hun eigen gelijk. Gele hesjes overspoelen de straten die de week ervoor door groene jongeren werden bezet, maar ook op digitale wegen klinken meningen luider dan ooit. En net zoals de slogans in de straten elk tegenargument overstemmen, lijkt ook op sociale media niemand oor te hebben voor een mening die verschilt van de zijne. 

In die tijden van grote overtuiging van het eigen gelijk, wil De Standaard meer dan ooit zijn rol als bewaker van het objectieve argument en scheidsrechter in het maatschappelijke debat opnemen. Bonka Circus hielp hen daarbij, met Het grote gelijk en een bredere communicatiecampagne in aanloop naar de verkiezingen.

Ga met elkaar in debat tijdens Het grote gelijk

Naar de aanloop van de verkiezingen van 26 mei wilt de Standaard mensen met tegenovergestelde meningen overtuigen om met elkaar in gesprek te gaan. Face to face en niet van klavier tot klavier. Omdat constructieve oplossingen pas naar voor komen wanneer je over het muurtje durft kijken. Het grote gelijk is een uniek experiment dat deelnemers koppelt aan iemand met een andere kijk op de wereld. Via een web-applicatie kunnen deelnemers enkele vragen beantwoorden om dan gekoppeld te worden aan iemand die helemaal anders denkt dan zij. Vervolgens werden de deelnemers uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan op op zaterdag 4 mei, de dag van Het grote gelijk. Dat gebeurde in eigen buurt, maar 100 duo's gingen het gesprek ook aan in de KVS in Brussel.

“Als bureau is het een geweldige opdracht om mensen in deze gepolariseerde tijden, met ‘Het Grote Gelijk’  te mogen aansporen, om face-to-face met elkaar in debat te gaan en hen zo de kans te geven bruggen te slaan of hun visie bij te sturen"

Peter Verbiest, Strategisch Directeur Bonka Circus

Bonka Circus stond in voor de branding en de campagne rond dit initiatief van de Standaard, Knack, Bruzz en StampMedia. Daarvoor ontwikkelde het bureau enerzijds een reeks printadvertenties, banners en social ads. Daarin werden mensen getriggerd met polariserende stellingen die grafisch geïllustreerd werden. “Bent u bereid in te leveren om het klimaat te redden”, “Is de slinger van MeToo doorgeslagen?”, “Werkt de politiek in België?”.

Anderzijds werkte Bonka Circus ook een reeks social video’s en een TV-spot uit, waarin twee bekende Vlamingen, zoals Herman Brusselmans en Othman El Hammouchi of Luckas Vander Taelen en Slongs, bij elkaar gezet werden om over die stellingen te debatteren. De campagne werd eveneens ondersteund door een radiospot die opriep om mee te doen met Het grote gelijk.

Na Het grote gelijk: 05/26, de dag van de waarheid

Het grote gelijk kaderde in een bredere communicatiecampagne van De Standaard in aanloop naar de verkiezingen. Daarvoor ontwikkelde Bonka Circus een merknaam, een huisstijl en bijbehorende wervingscampagne. 

“Er staat enorm veel op het spel.  Niet alleen voor Vlaanderen, maar ook voor België, Europa en dus de hele wereld. Dat vraagt om een naam met voldoende sérieux en gewicht.”

Willem Van den Hoof, Senior Creative Bonka Circus

Het antwoord werd ‘05/26. Dag van de waarheid’. 26 mei werd '05/26', om een internationale dimensie toe te voegen een de verkiezingsdag en te het belang van de dag te benadrukken. Ter ondersteuning van de campagne werd een sterk logo ontwikkeld. Een logo dat gewicht geeft aan de verkiezingsdag en de rol van De Standaard in de berichtgeving errond glashelder maakt. Het logo werd zo ontwikkeld, dat het gemodelleerd kan worden naar de redactionele insteek die het ondersteunt. Het werd een keurmerk dat alle communicatie van De Standaard rond de verkiezingen bundelt, en enorm breed en modulair kan worden ingezet, zowel in print als in motion. Zo werd ook het Het grote gelijk een onderdeel van de bredere verkiezingscampagne.

Ook de wervingscampagne werd geïntegreerd in de bredere communicatie rond de verkiezingen. Dit werd een print - en radiocampagne met als baseline "de feiten liegen er niet om", die vertrekt vanuit de chaotische tijdsgeest, waarin burgers massaal op straat komen om hun ongenoegen te uiten of overtuiging kenbaar te maken. 

 

Credits:

Client: De Standaard
Client contact: Klaartje Debonnaire, Manu Naert

Strategic Director: Peter Verbiest
Senior creative: Willem Van den Hoof

Creatives: Jesse Vanophalvens, Simon Willems
Account Manager: Annelies Mommen
Project Manager: Lisa Devos

Logo-ontwerp & vormgeving: Uncompressed (Frederick Feyfer, Maarten De Naeyer)
Regie & Redactie: Wannes Peremans
Sound Studio: Raygun

 

Radiospot De Standaard - Abonnementencampagne 05/26

MP3 - 1.1 Mb

Radiospot De Standaard - Het Grote Gelijk

WAV - 5.5 Mb

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.