De Vlaamse Stichting Verkeerskunde en Bonka Circus lanceren Automodus : jouw manier om je aandacht bij het verkeer te houden.

Danira Bouhkriss, Staf Coppens, Axel Daeseleire en Tine Embrechts roepen op om in Automodus te gaan.

Meer dan 8 op de 10 Vlaamse automobilisten maken zich zorgen over hun eigen smartphonegebruik in het verkeer, zo blijkt uit recent onderzoek van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Bijna drie kwart wil de mobiele telefoon minder gebruiken wanneer ze achter het stuur zitten. De belangrijkste motivatie daarvoor is de eigen veiligheid: 1 op de 3 heeft immers al meegemaakt dat zijn of haar telefoongebruik leidde tot gevaarlijke situaties. Bonka Circus lanceert daarom samen met de VSV een nieuwe Beloofd!-campagne die autobestuurders tips geeft om tijdens het rijden in ‘automodus’ te gaan en de aandacht bij het verkeer te houden.

Het gemiddelde smartphonegebruik blijft toenemen. In sociale situaties of op eenzame momenten is het steeds normaler om snel even de gsm ter hand te nemen. Recent onderzoek van de VSV geeft aan dat meer dan 4 op de 10 (43%) Vlamingen met een smartphone doorheen de dag minstens om het halfuur checken of er geen nieuwe berichten zijn, of iets opzoeken. Nagenoeg de helft (49%) stuurt minimaal 10 tekstberichten per dag. Deze normalisering zet zich ook door in situaties waarin we niet alleen onszelf, maar ook anderen in gevaar brengen: de wagen. Zo maken 3 op de 4 (73%) automobilisten tijdens het rijden wel eens gebruik van de gsm, 1 op de 3 (33%) doet dat zelfs vaak tot erg vaak. Slechts 1 op de 3 (33%) vindt het echt gemakkelijk om binnenkomende berichten te negeren.

Mondige passagiers

We worden dus steeds vaker verleid om de telefoon te gebruiken achter het stuur, ook al willen we dat liever niet: meer dan 8 op de 10 (87%) Vlaamse automobilisten vinden hun eigen smartphonegebruik tijdens het rijden een probleem, en meer dan 7 op de 10 (72%) zou zijn toestel minder willen bezigen. 1 op de 3 (32%) heeft immers al meegemaakt dat zijn of haar eigen telefoongebruik leidde tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Zich veiliger gedragen is voor 8 op de 10 (80%) de belangrijkste motivatie om het smartphonegebruik te beperken, voor 7 op de 10 spelen ook de boetes (69%) een grote rol.

Daarnaast vindt ongeveer drie kwart (73%) van de respondenten het als passagier onaanvaardbaar als de bestuurder tijdens het rijden berichten verzendt. Iets meer dan 6 op de 10 (64%) zou de bestuurder hier bovendien op aanspreken, zo blijkt uit de cijfers.

De belangrijkste redenen om de smartphone te gebruiken in de wagen zijn omdat men niets wil missen of tijdens het rijden (werk)afspraken wil maken (53%), omdat men het onaangenaam vindt om niet bereikbaar te zijn (40%) en omdat het handig is voor muziek of navigatie (29%). Hiertegenover staat dat 78% het nochtans heel normaal vindt om tijdens het rijden even niet bereikbaar te zijn.

Automodus: jouw manier om je aandacht bij het verkeer te houden

“De cijfers geven aan dat het haast onmogelijk is om de telefoon helemaal uit de auto weg te denken. Het wordt dus almaar belangrijker om er verantwoord mee om te gaan. Door bepaalde functies van de smartphone uit te schakelen of hem uit het zicht of buiten handbereik te leggen, kun je verhinderen dat je tijdens het rijden wordt afgeleid”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Daarom stellen de VSV en Bonka Circus de mentale ‘automodus’ voor: de bewuste keuze om afleiding in het verkeer te vermijden door je smartphone op een slimme manier te gebruiken. Afhankelijk van de situatie, welk toestel je hebt en of je in de wagen beschikt over een volledig spraakgestuurd carkit-systeem, kun je op verschillende manieren in automodus gaan:

  • Gsm buiten handbereik: leg voor je aan je rit begint je smartphone buiten handbereik, bijvoorbeeld in het handschoenkastje of in je handtas. Zet je toestel ook op stil. Zo maakt afleiding geen enkele kans.
  • Gsm op ‘niet storen’: de ‘niet storen’-functie houdt binnenkomende meldingen tegen tijdens het rijden. Oproepen van favorieten komen nog door en functies als GPS en muziek kan je nog blijven gebruiken.
  • Gsm op stil: zet voor je aan een rit begint je gsm op stil. Zo word je niet afgeleid door binnenkomende meldingen. Je GPS en muziek kan je blijven gebruiken.
  • Handsfree via de carkit: verbind voor je aan je rit begint je smartphone met de carkit. Zo kan je, indien echt nodig, toch bellen met je handen aan het stuur en je ogen op de weg.

Bij de Vlaming leeft alvast een grote bereidheid om in automodus te gaan: 71% wil handenvrij bellen enkel beperken tot belangrijke en noodzakelijke oproepen, 53% wil de gsm buiten handbereik en uit het zicht leggen, 50% wil het geluid afzetten en 38% wil een app of instelling activeren die binnenkomende oproepen en berichten tijdens het rijden blokkeert. “De bereidheid om zich veiliger te gedragen is er wel, alleen doet men het nog te weinig. Met de Beloofd!-campagne helpen we automobilisten om de daad bij het woord te voegen” zegt Werner De Dobbeleer (VSV).

Nieuwe Beloofd!-campagne

Van 8 oktober tot 4 november voeren Bonka Circus en de VSV een nieuwe Beloofd!-campagne om automobilisten aan te sporen om op verantwoorde manier om te gaan met de telefoon en in ‘automodus’ te gaan wanneer ze achter het stuur zitten. De campagne bestaat uit wegaffiches en radiospotjes waarin bekende Vlamingen aangeven welke automodus zij toepassen. Naast Axel Daeseleire, Staf Coppens en Tine Embrechts is presentatrice Danira Boukhriss Terkessidis een van de campagnegezichten:

"Ik heb mezelf er al vaker op betrapt: stilstaan voor een rood licht en even wat scrollen op m'n smartphone, of in de file een berichtje lezen, en erger nog, het snel-snel proberen te beantwoorden. Gsm'en achter het stuur is even gevaarlijk als dronken rijden. Sinds ik dat besef, probeer ik het dan ook echt niet meer te doen. Ook al kijk je maar enkele seconden naar je smartphone in plaats van op de weg te letten, een ongeval is zo snel gebeurd. Dus voortaan ligt mijn gsm buiten handbereik”, aldus Danira.

De affiches en radiospots worden ondersteund door advertenties op sociale media en via www.beloofd.be. Daar krijg je tips om de automodus te kiezen die het beste bij jou past, en kun je vervolgens de belofte maken om je smartphonegebruik achter het stuur te beperken.

Voorafgaand aan de eigenlijke campagne, werden de week voor de lancering enkele grappige radiospotjes gelanceerd waarbij Rik Verheye en Bart Hollanders (tijdelijk omgedoopt tot de anagramzoekers) samen op zoek gaan naar het woord ‘Automodus’. In bijgevoegde Making Of-video zie je hoe die opnames in zijn werk gingen.

Alle informatie over afleiding aan het stuur is terug te vinden op www.veiligverkeer.be.

Meer informatie: www.beloofd.bewww.bonkacircus.com, www.veiligverkeer.be. 

Het campagnemateriaal (affiches, radiospots, infographic) is beschikbaar op www.vsv.be/pers/campagne-afleiding-2018. 

Credits:
Client: VSV
Client contact: Nele Bollen, Ingrid Geeraerd, Werner De Dobbeleer, Stijn Dhondt, Eddy Klynen
Strategic Director: Peter Verbiest
Creative Director: Vincent Jansen
Creative Team: Simon Willems (AD), Jesse Vanophalvens (Copy)
Project Managers: Julie Proesmans, Kristof Debacker
Fotograaf: Ian Segal
Radio: THINKNTALK
PR: LEWIS Communications
DTP: Yoan Stas
Website: Happy Volcano
Online media: So Buzzy

baanaffiche-AFLEIDING1.jpg

JPG - 2.3 Mb

baanaffiche-AFLEIDING2.jpg

JPG - 2.6 Mb

baanaffiche-AFLEIDING3.jpg

JPG - 3.6 Mb

baanaffiche-AFLEIDING4.jpg

JPG - 2.6 Mb

VERKEERSVEILIGHEID_8043_15s_Poging_1_210918.mp3

MP3 - 475 Kb

VERKEERSVEILIGHEID_8043_15s_Poging_13_210918.mp3

MP3 - 475 Kb

VERKEERSVEILIGHEID_8043_15s_Poging_41_240918_17h15.mp3

MP3 - 587 Kb

VERKEERSVEILIGHEID_8043_15s_Poging_54_240918.mp3

MP3 - 587 Kb

VERKEERSVEILIGHEID_8043_20s_Onthullende_Poging_v1_210918.mp3

MP3 - 632 Kb

VERKEERSVEILIGHEID_8043_20s_Axel_Daeseleire_180918.mp3

MP3 - 632 Kb

VERKEERSVEILIGHEID_8043_20s_Danira_Boukhriss_terkessidis121918.mp3

MP3 - 632 Kb

VERKEERSVEILIGHEID_8043_20s_Staf_Coppens_210918.mp3

MP3 - 632 Kb

VERKEERSVEILIGHEID_8043_20s_Tine_Embrechts_210918.mp3

MP3 - 632 Kb

Making_Of_Verkeersveiligheid_Automodus.mp4

MP4 - 172 Mb

Persbericht VSV (Peter).docx

DOCX - 18 Kb

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.