Nieuwe campagne van Actiris en Bonka Circus kijkt verder dan de cv van 100 Brusselse werkzoekenden

Actiris en Bonka Circus motiveren Brusselse werkzoekenden om persoonlijke kwaliteiten voorop te stellen in de zoektocht naar een job.

Een recente studie van Manpower wijst uit dat 45% van de Belgische bedrijven moeilijkheden ondervindt bij het aanleren van persoonlijke competenties (zoals bv. tijdsbeheer, stressbestendigheid, …). In vergelijking: maar 39% geeft aan dat men worstelt om werknemers technische vaardigheden aan te leren. De werkgever gaat dus steeds meer op zoek naar kandidaten die over soft skills bezitten.

 

Bij Actiris ben je meer dan je cv. 

Een cv met gaten in, weinig ervaring of geen diploma: als werkzoekende zijn het allemaal factoren die de zoektocht naar een job kunnen bemoeilijken. Maar bij Actiris kijkt men verder dan je cv. Deze werkwijze vormt de basis van hun nieuwe campagne, die loopt van 7 oktober tot midden december. 

Alle afgebeelde mensen hebben drie gemeenschappelijke punten: ze zijn afkomstig uit Brussel, ze zijn werkzoekende, én hun cv presenteert hen niet als de ideale kandidaat.  

“Maar met deze campagne tonen we het tegendeel,”stelt Vincent Janssen, Creatief Directeur bij Bonka Circus. “Ondanks dat hun cv hen niet als de ideale kandidaat voorstelt, wijzen we op de persoonlijke soft skills én bijhorende meerwaarde die deze persoon te bieden heeft.”

Voor de campagne werden 100 Brusselse werkzoekenden gzocht en geïnterviewd uit alle 19 Brusselse gemeenten. Hieruit ontstonden 100 verschillende verhalen, waaruit persoonlijke competenties ontdekt en ingezet werden. De rug van de werkzoekende werd gefotografeerd, zodat de toeschouwer zich alleen focust op de competentie, en niet op de identiteit van de gefotografeerde werkzoekende. Want het mag niet gaan om sociale klasse, leeftijd of geslacht, het moet uitsluitend gaan om competenties. En die zijn minstens net zo belangrijk als het cv van de persoon.

Guerrilla campagne

De mediacampagne word bewustheel contextueel gevoerd: de campagne wordt op het terrein gevoerd, via affichage die zo dicht mogelijk bij de werkzoekenden staat: kleine affichagepanelen aan winkels, restaurants en dergelijke meer. De affiches van elke gefotografeerde werkzoekende worden ook opgehangen in hun eigen buurt. Ze werden om die reden ook gemaakt op herkenbare plekken in de Brusselse gemeentes.

Bij Actiris

Ook op het gebouw van Actiris worden de werkzoekenden getoond met levensgrote affiches. Zo wordt er aan passerende werkzoekenden ook meegegeven dat bij Actiris hun competenties voorop gesteld worden in de zoektocht naar een job. In de praktijk krijgen de consultants van Actiris hier effectief ook extra opleidingen voor. 

________________________________________________________________________________________

Over Actiris

Actiris is de Brusselse gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling. Als Brusselse openbare tewerkstellingsdienst is Actiris de centrale speler en leverancier van oplossingen voor de tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Actiris concentreert zijn actie en middelen rond twee opdrachten: het garanderen van de matching tussen werkgevers en werkzoekenden en het organiseren van de doorstroming naar werk.

Over Bonka Circus

Bonka Circus creëert creatieve content met maatschappelijke meerwaarde. In het verleden lanceerden ze al samen met Actiris ‘J’apprends Le Flamand Avec Vincent‘, waarbij Vincent Kompany de Brusselse jongeren aansprak om zich in te schrijven voor de gratis cursussen Nederlands van Actiris.  

Het team
Client: Actiris Brussels 
Client contact: Marc Njeim, Maaike van Wemmel, Anthony Botta
Strategisch directeur: Peter Verbiest
Creatief directeur: Vincent Janssen
Creatief team: Sophie Colens & Damien Walckiers 
Client services: Julie Proesmans 
Projectmanager: Wim Michiels
Design: Nombril 
Media: ZIGT 

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.