SOS Kinderdorpen en Bonka Circus lanceren tweede internationale campagne

Op 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, lanceerden Bonka Circus en SOS Kinderdorpen een tweede internationale campagne. Deze keer benadrukt SOS Kinderdorpen het belang van onvoorwaardelijke zorg voor kinderen. Uit een nieuw rapport van de ngo blijkt immers dat kinderen die niet voldoende zorg en liefde krijgen in hun vroegste levensjaren, ook in hun verdere leven heel wat problemen ondervinden.

Ook dit jaar verspreidt SOS Kinderdorpen, de internationale ngo die zich inzet voor kinderen zonder ouderlijke zorg en kinderen uit ‘risicovolle’ gezinnen, samen met Bonka Circus een internationale campagne in meer dan 70 landen. Voor de tweede keer wil de ngo daarmee aandacht vragen voor kinderen die oprgroeien in kwetsbare familiale omstandigheden. In België is dat 1 kind op 25, wereldwijd gaat het om 1 kind op 10 of zo’n 220 miljoen kinderen. Die kinderen groeien om verschillende redenen niet op bij hun ouders of hun ouders komen niet tegemoet aan de fundamentele fysieke en emotionele noden van hun kind.

SOS Kinderdorpen hoopt met de duidelijke boodschap ‘No Child Should Grow Up Alone’ dat cijfer te laten dalen. Ze ondersteunt die boodschap met een ontroerend filmpje, dat tot stand kwam dankzij meer dan 400 inzendingen van kinderen over de hele wereld. SOS Kinderdorpen stelde hen de vraag: ‘Toon ons hoeveel je mama of papa om je geeft’. Waarop ze overstelpt werden met video’s die hartverwarmende gezinstafrelen tonen. Uit die video’s werd een selectie gemaakt waarmee een ontroerende video werd samengesteld. Op het einde zien we een kind dat niets kan tonen, net zoals 1 op 10 kinderen wereldwijd.

‘Care Effect’: elke geïnvesteerde euro levert maatschappij 4 tot 9 euro op

Het maatschappelijke doel van de campagne is niet te verwaarlozen. Uit een nieuw rapport van SOS Kinderdorpen, getiteld ‘Het Care Effect’, blijkt dat kinderen die niet de onvoorwaardelijke zorg en liefde krijgen die ze nodig hebben in hun vroegste levensjaren, minder goed presteren op school, concentratieproblemen hebben en minder sterke sociale vaardigheden ontwikkelen. Dit heeft een negatieve impact op hun toekomst. Verschillende studies aan de universiteit van Harvard, treden deze stelling bij: elke euro die je investeert in de ontwikkeling en zorg van een kwetsbaar kind, zal de samenleving 4 tot 9 euro opleveren in de toekomst.

De media

Aan alle deelnemende landen werd een toolbox ter beschikking gesteld met video, print, banners en social media-materiaal. Om de internationale campagne te lanceren werd een Thunderclap op poten gezet, die in 7 verschillende talen mensen opriep om hun sociale-media- netwerk aan SOS Kinderdorpen uit te lenen. Op de kanalen van iedereen die de campagne steunde werd op 20 november de nieuwe video gepost. Het wereldwijd enthousiasme is groot, zo bewijst onderstaande foto van de campagne nabij Times Square New York.

In België werd de campagne verwoed verder ondersteund door de ambassadeurs van SOS Kinderdorpten België. Ronny Mossuse componeerde voor het tweede jaar op rij de muziek voor de video, Jacques Borlée vertelde het verhaal van zijn jeugd die de basis vormde voor een radiospot, Vincent Kompany onderschreef de Thunderclap in het Engels, Frans en Nederlands en Kim Clijsters droeg de campagne verder uit bij Van Gils en gasten.

Verdere redactionele aandacht kwam er ondermeer via Bel RTL, Knack, Q-music….

Ook een aantal grote bedrijven zetten hun schouders onder de campagne. Telenet, Coca Cola, Orange, Samsung, Base en KBC schonken met ‘Donate a spot’  mediaruimte aan SOS Kinderdorpen, waardoor de spot ook in prime time op tv kon getoond worden (voorbeeld in bijlage).

Over SOS Kinderdorpen:

  • SOS Kinderdorpen biedt kinderen die er alleen voor staan een liefdevolle thuis, waar zij een zorgzame ouder hebben en ze opnieuw gewoon kind kunnen zijn.
  • SOS Kinderdorpen is werkzaam in 134 landen, waaronder België.
  • Wereldwijd groeien meer dan 78.000 kinderen op in één van de 560 SOS Kinderdorpen.
  • Via 630 SOS familieversterkende programma's ondersteunt de organisatie ruim 420.000 ouders en kinderen.
  • In België is SOS Kinderdorpen actief in Vlaanderen met het Simbahuis en Hejmo, en in Wallonië met het SOS Kinderdorp Chantevent.

Over Bonka Circus:

Bonka Circus is een creatief contenthuis dat gelooft dat straffe verhalen het best verteld worden door goede content hand in hand te laten lopen met op (maatschappelijke) impact gerichte campagnes. Zo realiseerde Bonka Circus bijvoorbeeld voor de Rode Duivels ‘De Duiveluitdagingen', 'Iedereen Mee’ (in samenwerking met Boondoggle) en de tv-productie 'Iedereen Duivel' (Eén, La Une), die de Belg opnieuw op een positieve manier achter de Rode Duivels wisten te scharen. Daarnaast produceert Bonka Circus voor de VRT op dit moment het goochelprogramma 'Trix’, dat kinderen aanzet om de wereld van de magie te ontdekken, en afgelopen zomer was er Typisch Mensen op één, een magazine waarin Freek Braeckman en Julie Van den Steen de Vlaming blootstellen aan de gekste sociale experimenten.

Daarnaast werkt Bonka Circus onder andere ook voor Play Sports, het Africa Museum in Tervuren, VSV en Actiris, de Brusselse tewerkstellingsdienst.

Voor meer informatie:

  • Peter Verbiest (Bonka Circus) : 0476 35 99 95
  • Vincent Jansen (Bonka Circus): 0475 53 21 24
  • Hilde Boeykens (SOS Kinderdorpen): 0478 39 04 39
  • Tom Moons (SOS Kinderdorpen): 0497 58 37 29

'Donate a spot' video

MOV - 542 Mb

Campagnevideo

MP4 - 101 Mb

Credits.docx

DOCX - 49 Kb

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.