SOS Kinderdorpen ontwikkelt met Bonka Circus de eerste internationale SOS Kinderdorpen-campagne.

1 kind op 10 groeit op zonder de zorg van een ouder. Daarom lanceert SOS Kinderdorpen op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind haar wereldwijde campagne: Geen Enkel Kind Mag Alleen Opgroeien. De campagne werd ontwikkeld door Bonka Circus in een zeer nauwe samenwerking met Hilde Boeykens, CEO van SOS Kinderdorpen België, die dit als internationale missie kreeg. De campagne is gebouwd op een mix van video, print, bannering, social media, de inschakeling van bekende ambassadeurs (oa Vincent Kompany, Ronny Mosuse) en redactionele aandacht (oa MNM, Radio 1, Studio Brussel en Bel RTL). Het is de eerste keer in de geschiedenis van SOS Kinderdorpen dat er een internationale campagne komt. Hij zal in meer dan 70 landen worden gevoerd.

 

1 kind op 10 groeit op zonder liefdevolle zorg

1 kind op 10, wereldwijd 220 miljoen kinderen, groeit op zonder de liefdevolle zorg van een ouder. In België is de inschatting 1 kind op 25, 94.600 kinderen. Dat brengt de emotionele, fysieke en mentale ontwikkeling – en dus de toekomst – van een kind ernstig in gevaar. SOS Kinderdorpen start daarom op 20 november, internationale Dag voor de Rechten van het Kind, een wereldwijde campagne: geen enkel kind mag alleen opgroeien. Haar doelstelling: elk kind moet opgroeien met de liefdevolle zorg van een ouder.

Liefdevolle zorg, dat wil zeggen:

  • warme en onvoorwaardelijke zorg van tenminste één volwassene,
  • een thuis die de fysieke en emotionele veiligheid van het kind waarborgt,
  • en voldoende middelen voor gepaste voeding, woongelegenheid, gezondheid en onderwijs.

“Als één van die drie ontbreekt”, zegt directrice Hilde Boeykens, “heeft dat verregaande gevolgen voor de fysieke, emotionele en mentale ontwikkeling. Dat is een last die kinderen voor de rest van hun leven als een rugzak met zich meedragen. Hoe ernstiger de situatie, hoe zwaarder die rugzak.”

Onder het motto ‘Geen Enkel Kind Mag Alleen Opgroeien’, biedt de organisatie in België en in de wereld een warme thuis aan kinderen die er alleen voor staan. Kinderen die de liefdevolle zorg dreigen te verliezen, gaat de NGO met het hele gezin begeleiden en versterken, zodat de veiligheid van de kinderen opnieuw gegarandeerd is en het gezin op lange termijn samen verder kan.

 

De campagne

De basis van de campagne wordt gevormd door een video van 70 seconden. Hij laat kinderen zien uit alle continenten aan wie de vraag wordt gesteld: “Hoe weet jij dat je mama of papa je doodgraag ziet?”. Op het einde van de film wordt één kind getoond dat geen antwoord geeft. De zin verschijnt “1 kind op 10 kan deze vraag niet beantwoorden” om nadien te besluiten met “Geen Enkel Kind Mag Alleen Opgroeien”.

De kinderen in de film zijn geen acteurs. Voor de film werden 50 kinderen, met op zijn minst één ouder van een andere origine, gecast. Noch zij noch hun ouders wisten welke vraag aan hen zou worden gesteld voor zij op de set waren. De kinderen werden op de vraag voorbereid door regisseur Ibbe Daniels met de hulp van kinderpsycholoog Joris Bruyninckx die in een gesprek van 20 minuten naar de vraag ‘Hoe weet jij dat je mama of papa je doodgraat ziet?’ opbouwden. Dit om een authentieke reactie te krijgen. Het laatste kind – het kind dat de vraag niet beantwoordt – is geen weeskind, maar een kind met liefdevolle ouders aan wie een heel moeilijke vraag werd gesteld om ook hier een authentieke reactie te krijgen. Voor dit laatste kind werd bewust geen weeskind gekozen. SOS Kinderdorpen hanteert immers strikte privacy regels voor de kinderen die ze opvangt om te verhinderen dat zij gestigmatiseerd worden.

 

De media

Aan alle deelnemende landen werd een toolbox ter beschikking gesteld met video, print, banners en social media-materiaal. Vincent Kompany, internationaal ambassadeur van SOS Kinderdorpen, ondersteunde de campagne met een persoonlijke brief die per post opgestuurd werd naar politiek invloedrijke personen in alle deelnemende landen. In België werd de campagne verder ondersteund via redactionele aandacht van ondermeer MNM (Planeet De Cock en Generation M), Q-Music, Radio 1, Studio Brussel, Ketnet (Karrewiet) en Bel RTL.

 

Het team

CEO SOS Kinderdorpen België : Hilde Boeykens

CEO Bonka Circus : Klaas Gaublomme

Strategisch team: Hilde Boeykens (SOS), Peter Verbiest (BC), Hanne Rustad (SOS), Klaas Gaublomme (BC)

Creatief team: Vincent Jansen (BC), Jesse Vanophalvens (BC), Simon Willems (BC), Johan Van Oeckel (freelance), Stephen Walckiers (freelance)

Communicatie team: Tom Moons (SOS), Annelies Mommen (BC), Michael Deleener (SOS), Celine Van Moeseke (SOS), Kel Wouters (freelance)

Productie video: Monique Simoens (BC) & Anneke van Eetvelde (BC)

Muziek: Ronny Mosuse

Regisseur : Ibbe Daniels (freelance)

DOP: Pieter Van Alphen (freelance) & Norman Baert (freelance)

Klank: Jan Willekens (freelance)

Montage: Lotte De Troyer (freelance)

Kinderpsycholoog : Joris Bryuninckx

Casting agencies : Castingstudio & Promokids


Voor meer info, bel Vincent Jansen of Peter Verbiest (BC) op +32 474 53 21 24  | +32 476 35 99 95 
Voor meer info, bel Hilde Boeykens (SOS Kinderdorpen) op +32 478 39 04 39

Brief_VK_NL.pdf

PDF - 77 Kb

SOS_Print_A3_A4_VL_FR_v2.pdf

PDF - 3.3 Mb

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.