UGENT EN BONKA CIRCUS LANCEREN WOW

WOW: een ode aan de wetenschap, of vooral wat de wetenschap voor de mens heeft betekend, betekent en kan betekenen.

Naar aanleiding van Dies Natalis, de verjaardag van UGent waar de eredoctoraten worden uitgereikt, nodigden Bonka Circus en UGent iedereen uit om wetenschappelijk onderzoek waar men bewondering voor heeft of dankbaar voor is, in de kijker te zetten. Deze campagne wil de maatschappelijke bijdrage van onderzoek en wetenschap tastbaar maken. Dat gebeurt door aan iedereen de kans te geven om hun waardering, bewondering, dankbaarheid, kortom WOW, uit te spreken voor het effect van een onderzoek of een wetenschappelijke doorbraak. Voor wat het heeft betekend voor hen, voor anderen, voor de hele wereld.

WOW

Met WOW wordt aan iedereen de kans gegeven om zijn of haar waardering uit te drukken voor de maatschappelijke bijdrage van wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek van de UGent, maar ook onderzoek van andere instellingen. Recent onderzoek, maar ook spraakmakende onderzoeken uit het verleden of verhoopte doorbraken voor de toekomst.

Door UGent-professoren en -onderzoekers, maar ook stakeholders en ambassadeurs van de wetenschap een WOW te laten uitreiken aan het onderzoek dat volgens hen een grote bijdrage leverde aan ons leven, wordt aangetoond waarom iedereen gepassioneerd zou moeten zijn door wetenschap. 

Met WOW wordt een draagvlak gecreërd voor alle waardevolle ontdekkingen van de wetenschap. Want straffe wetenschap verdient een welgemeende WOW.

Welk onderzoek leverde een onmiskenbare bijdrage voor het leven dat we vandaag leiden?
Welke ontdekking verdient er volgens jou een WOW?
Welke wetenschapper komt een lofrede voor zijn werk toe? 

De ontdekking van het gen dat mucoviscidose veroorzaakt,
de uitvinding van een betaalbare en schaalbare batterij,
het onderzoek naar het waarom van religie,
de uitvinding van het world wide web;

Het zijn maar enkele voorbeelden van onderzoek die een WOW ontvingen binnen de campagne. Er werden in het totaal 23 WOW’s vastgelegd in video’s van één minuut. Die video’s trapten de campagne op gang en zijn ook het hart van de WOW-campagne.
Enkele WOW-uitreikers zijn onder andere: Rik Van de Walle, Eva Van Braeckel, Carl Devos, Hetty Helsmoortel, Koen Schoors, Krista Bracke, Jan Jaap van der Wal en Freek Braeckman.

Ontdek alle filmpjes via: https://ugent.be/wow

Maak ook je eigen WOW!

De campagne lanceert daarnaast ook de oproep om zelf een video te maken waarin je een WOW uitreikt. Zelf een WOW uitreiken kan om verschillende redenen:

  • Je bent oprecht dankbaar voor de resultaten van een welbepaald onderzoek
  • Je vindt dat het onderzoek een belangrijke bijdrage leverde voor onze maatschappij
  • Je vindt het simpelweg een knap staaltje wetenschap

Het is de bedoeling om het WOW-filmje op te nemen met de telefoon, en te delen via sociale media met de hashtag #WOWUGent.

Media aanpak

De campagne wordt uitgedragen via de eigen UGent-media: facebook-pagina, instagram account en youtube-kanaal, nieuwsbrieven (naar medewerkers en studenten), website, ad valvas affiches en events (bv: Dies Natalis). Deze UGent owned media dragen in belangrijke mate bij tot de verspreiding en het engagement van de WOW-campagne richting de eigen medewerkers, studenten en alumni.

Om ook het grotere publiek te enthousiasmeren wordt er ingezet op social media. Dat gebeurt enerzijds door in te zetten op dynamic targeting waarbij de content wordt gematcht met de doelgroep. Anderzijs wordt er ook breder getarget met de meer generieke content, met een specifieke focus op de campussteden.

Tot slot wordt er contextueel gecommuniceerd op verschillende locaties in de campussteden Gent en Kortrijk. De campagne zal te zien zijn op volgende locaties waar het maatschappelijk belang van UGent-onderzoeken direct voelbaar is.

  • MSK
  • De Krook
  • Watersportbaan
  • UZ Gent
  • Hangar K

Over Bonka Circus:

Bonka Circus bedenkt projecten met een maatschappelijk doel, bijvoorbeeld rond verkeersveiligheid onder de noemer Beloofd! voor de Vlaamse Stichting Verkeersveiligheid (VSV), rond taalactivatie met Vincent Kompany voor de Brusselse tewerkstellingstellingsdienst Actiris, voor Sensoa rond het ontkrachten van seksmythes in samenwerking met Vlaamse media, met CurieuzeNeuzen rond de bewustwording van de luchtkwaliteit… Andere klanten zijn oa. Karel de Grote Hogeschool, Play Sports, het Africamuseum in Tervuren, SOS Kinderdorpen en Radio 2.

Credits:

Client: UGent
Client contact: David De Wolf, Jochen Merlier, Kathy Strumane, Stijn Van Kerkhove, Isabel Paeme, Ineke Imbo, Emmelien Werbrouck
Strategic Director: Peter Verbiest
Creative Director: Vincent Jansen
Creatives: Stijn Van Hemelrijck, Els Verhofstede, Alexandra Gabriels
Project Manager: Kristof Debacker
Montage: Medialife
DTP: Karandassche
Online Media: ZIGT

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.