VSV EN BONKA CIRCUS OPENEN FESTIVALZOMER MET DON’T DO DRUGS & DRIVE-CAMPAGNE

Grote festivals en Vlaamse DJ’s veranderen logo voor oproep naar fans: Don’t Do Drugs & Drive.

1 op 6 jonge bestuurders sluit de combinatie rijden en drugs niet uit, blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Om jongeren gewaar te maken dat rijden na het gebruik van drugs veel gevaren met zich meebrengt, riepen de VSV en Bonka Circus de campagne Don’t Do Drugs & Drive in het leven. Daarbij veranderen enkele grote festivals en DJ's hun logo, zodat hun naam altijd een oproep wordt naar hun fans en publiek: Don't Do Drugs & Drive.

Een beweging die vertrekt vanuit 'the scene'
"Als je weet dat 1 jongere op 6 overweegt om onder invloed van drugs achter het stuur te kruipen, dan dringt een campagne zich op", vertelt Vincent Jansen, creatief directeur bij Bonka Circus. "Wij kozen voor een beweging die vertrekt vanuit the scene zelf: we lieten dj's, festivals en nachtclubs hun logo aanpassen. Zo wordt hun naam altijd een oproep om niet te rijden onder invloed van drugs", besluit de creatief directeur van het maatschappelijke bureau.

Vanop de festivals en feestjes vertrekken er dagelijks een heleboel jonge feestgangers met de auto terug naar huis. Het was dus vanzelfsprekend om de boodschap te verspreiden via de kanalen van de festivalorganisatoren, clubs en bekende dj’s. Omdat het bij de grotere festivals en evenementen om een internationaal publiek gaat, is er bewust gekozen voor een Engelstalige slogan en een icoontje.

Een simpel icoon, een krachtig signaal: Don't Do Drugs & Drive
Bonka Circus creeërde een simpel, maar duidelijk icoon (de combinatie van een verbodsbord en een pilletje) dat gemakkelijk kan toegevoegd worden aan het logo of de naam van een festival of dj. Op die manier wordt een simpel icoon een krachtig signaal om duidelijk te maken dat rijden in combinatie van drugs nooit kan.

De campagne kan alvast rekenen op de steun van grote festivals zoals Rock Werchter, TW Classic, Sunrise Festival, Voltage, Cirque Magique en WECANDANCE, naast de bekendste club van Hasselt, de Versuz. Ze staan mee in voor de verspreiding van de campagneboodschap en voegen het “Don’t do drugs and drive”-icoontje toe aan hun logo. Vele bekende dj’s zoals Mark With a K, DJ F.R.A.N.K., Kenn Colt, Peter Luts, b en Thierry Von Der Warth doen hetzelfde en ondersteunen de campagne ook via sociale media. Een aantal van hen spreekt hun fans rechtstreeks aan met een sensibiliserend YouTube-filmpje. Daarnaast krijgt de campagne ook de steun van FMiV, de federatie van muziekfestivals in Vlaanderen, en van VAD, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs.

Elk dj-logo of event-logo een krachtige oproep
Elke dj, nachtclub of festival kan het project ondersteunen door ook het eigen logo aan te passen met het 'Don't Do Drugs & Drive'-icoon. Daarvoor stelde de VSV een open dropbox ter beschikking waar al het materiaal te vinden is. Na de lancering met de eerste lading namen, zullen ook andere dj's en festivals aangeschreven worden om de campagne te steunen. 
 

Over de VSV en Bonka Circus
De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft er naar om de verkeersveiligheid te verbeteren. Ze streven naar een ongevallenvrij systeem, zonder het mobiliteitsaspect uit het oog te verliezen.

Aangezien Bonka Circus projecten bedenkt met een maatschappelijk doel is het niet zo vreemd dat VSV en Bonka Circus elkaar vonden. Momenteel introduceerden ze samen ‘Beloofd’ en gaven ze Vlamingen een trucje om hun volgafstand in de wagen in te schatten en motorrijders beter te spotten met ‘Last Night a DJ Saved My Life’ en ‘Kijken Kijken’. Daarnaast werkte Bonka Circus rond taalactivatie met Vincent Kompany voor Actiris, de Brusselse tewerkstellingsdienst. We ondersteunden De Standaard bij CurieuzeNeuzen en de verkiezingscampagne 05/26. We helpen Sensoa bij het ontkrachten van de vele seksmythes. En we organiseren verbindende initiatieven, zoals de Droomreis en Straat Préféré, voor Radio 2. Andere klanten zijn oa. Karel de Grote Hogeschool,  het Africamuseum in Tervuren, SOS Kinderdorpen en OVAM.
 

Het team
Client: VSV - Vlaamse Stichting Verkeerskunde
Client contact: Werner Dedobbeleer, Nele Bollen
Stategisch directeur: Peter Verbiest
Creative Director: Vincent Jansen
Creatief team: Jesse Vanophalvens (Copy) Simon Willems (Art Director)
Accountmanager: Julie Proesmans
Projectmanagers: Kristof Debacker,Karen Lambeets (stagiair)
Design: Stijn Van Doorslaer
Montage: Jesse Claes (Medialife)

 

 

1. Handleiding Don't Do Drugs & Drive.pdf

PDF - 5.1 Mb

poster-A2.pdf

PDF - 291 Kb

VSV_Drugs_Movie_HighRes_IG.mp4

MP4 - 13 Mb

VSV_Drugs_Movie_NormRes_1920x1080.mp4

MP4 - 13 Mb

Dont do drugs & drive-persbericht Bonka.docx

DOCX - 15 Kb

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.