FlirterTwister van Sensoa en Bonka Circus trekt debat rond seksueel grensoverschrijdend gedrag 2 jaar na #MeToo terug op gang

Twee jaar na #MeToo is er nog steeds een “grijze zone” waarin we niet duidelijk weten welk gedrag seksueel en welk gedrag seksueel grensoverschrijdend is.

Om hier een antwoord op te bieden ontwikkelden Sensoa en Bonka Circus, samen met vzw Zij-kant en vzw Zijn de FlirterTwister: een tool dat seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maakt. Komende jaren kan de FlirterTwister als handig instrument worden ingezet in Sensoapaketten voor jongeren. 

De FlirterTwister doet dienst als conversation starter: door aan drie twisters te draaien met wie – wat – waar op, ontstaat er een situatie die uitdaagt om na te denken over welk seksueel gedrag oké is en welk niet. 

Mogelijke combinaties zoals “je baas complimenteert je billen in de supermarkt” werden besproken in korte video’s door influencers Tom De Cock en Tinne Oltmans. Ook Thomas Smith en Ivan Pecnick, Flo Windey van Flowjob en Raia-Maria Laura, en Wel Jong Niet Hetero - woordvoerders Jitske Van De Veire, Senne Misplon en Naomi Van Hauwermeiren waagden zich aan het spel.

De partners van Sensoa trekken komende weken de baan op, met een FlirterTwister die werd afgestemd op de leefwereld van kinderen en jongeren. Zo zullen jongeren en studenten in oa. scholen, hogescholen en universtiteiten uitgedaagd worden om na te denken over de grijze zone.

“Als je echt wil werken op gedragsverandering, is sensibilisering alleen niet voldoende,” weet Vincent Jansen, creatief directeur bij Bonka Circus. “Dan moet je mensen ook de tools geven die het makkelijk maken om hun gedrag te veranderen, in dit geval het bespreekbaar maken van de grijze zone bij seksueel gedrag."

De FlirterTwister vormt een onderdeel van de algemene ‘Is’t oké? Niet zeker? Check het!’ campagne, waarmee Sensoa iedereen tracht aan te sporen om bij twijfel tijdig te checken. De vrolijke campagnebeelden werden door Eva Mouton geïllustreerd. 

De campagne werd afgetrapt op 3 november in Make Belgium Great Again met enkele pakkende getuigenissen over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De campagne werd vervolgens snel door de media opgepikt: Het Journaal 7 op VRT besteedde aandacht aan de campagne, en ook De Ideale Wereld sprong op het thema met een parodie. Daarnaast pikte VRT NWS het onderwerp op en bracht het ook op hun jongerenplatform nws.nws.nws. Ook op Karrewiet van Ketnet kwam de campagne aan bod. Senne Misplon en Julia Day van Sensoa werden dan weer uitgenodigd Generation M op MNM om over het thema te praten. 

Op Humo verscheen er een artikel met zelftest, maar ook De Morgen schreef over het onderwerp, en Saskia De Coster deelde haar mening over het onderwerp in een column. In de nieuwsbrief van Domus Medica werd er aandacht besteed aan het project, net als in allerlei andere artikels die verschenen in Het Laatste Nieuws, HBVL, Het Nieuwsblad, …

Over Sensoa

Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid: ze ijveren ervoor dat seks altijd vrij is van dwang, discriminatie en geweld. Maar ze spenderen ook aandacht aan de plezierige en aangename kanten van seksualiteit. Om hun doelstellingen te realiseren, trachten ze zoveel mogelijk samen te werken met externe partners zoals bijvoorbeeld vzw Zij-kant en vzw Zijn. 

Over Bonka Circus

Bonka Circus maakt creatieve content met maatschappelijke meerwaarde. In 2017 en 2018 werkten Bonka Circus en Sensoa ook al samen, waarbij ze met hun campagnes in totaal 12 hardnekkige seksmythes ontkrachtten. 

Bonka Circus werkte daarnaast reeds campagnes uit onder de noemer Beloofd! rond verkeersveiligheid voor de Vlaamse Stichting Verkeersveiligheid (VSV). Ook hielpen ze De Standaard en Universiteit Antwerpen 50.000 CurieuzeNeuzen vinden voor het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit. Daarnaast organiseerden ze verbindende initiatieven zoals Straat Préféré voor Radio 2, en helpen ze Aoste een voortrekkersrol op te nemen in de omslag naar een duurzamere vleesindustrie. 

Het team

Klant: Sensoa

Klant contact: Boris Cruyssaert, Julia Day

Strategisch directeur: Peter Verbiest

Creatief directeur: Vincent Jansen

Creatief team: Stijn Van Hemelrijck, Jesse Vanophalvens, Simon Willems, Lenie Dankers, Amber Fripon

Account Manager: Annelies Mommen

Project Manager: Wim Michiels

Social media: So Buzzy

Design: Eva Mouton 

Productie social video’s: ZMO productions

Productie billboard: New Solid & Studio THINKNTALK


 

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.